Kuchnia

Przepisy

Kofty - szaszłyki z mięsa mielonego

Składniki
60 dag mięsa wieprzowego
2 utarte ząbki czosnku
1 cebula czerwona
1 łyżka oregano
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka ziaren kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka ostrej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól morska i czarny pieprz

Sos
jogurt grecki
1 ząbek czosnku
posiekana świeża mięta
sok z 1/4 limonki i otarta skórka
sól i pieprz

Składniki sosu mieszamy, odstawiamy do lodówki.

Przygotowanie

Mięso wieprzowe siekamy w misie blendera, pod koniec siekania dodajemy czosnek, cebulę i pietruszkę i wszystko ponownie rozdrabniamy. Do dużej miski przekładamy posiekane składniki, doprawiamy solą, pieprzem, oregano, papryką, pieprzem cayenne, cynamonem, imbirem. Kolendrę i kmin należy utłuc w moździerzu i dodajemy również do mięsa, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Mięso odkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę.

Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez 15 minut, w ten sposób zapobiegniemy przypiekaniu ich podczas grillowania. Mięso dzielimy na 6 części, formujemy je w podłużne walce, które nadziewamy na każdy z patyków.

Powierzchnię grilla smarujemy delikatnie olejem z obu stron Każdą koftę kładziemy na rozgrzanej powierzchni grilla, przykrywamy pokrywą grilla. Kofty grillujemy około 10 minut w zależności od tego jak chcemy mieć wysmażone mięso.

Kofty można podawać z sosem jogurtowym z czosnkiem, sokiem z limonki i świeżą miętą, czy sosem tzatziki, czyli jogurtowym sosem z dodatkami. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation