Kuchnia

kulinaria

Draniki z mięsem

Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 3 łyżki mąki, 1 jajko, 250-300 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego), sól, pieprz czarny mielony, olej roślinny do smażenia.

Draniki z mięsem to placki ziemniaczane z mięsnym farszem – tradycyjne białoruskie danie. Są sycące i smaczne, szczególnie kiedy podaje się je na ciepło ze śmietaną.

Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Do tej masy dodać sól, jajka i mąkę. Mięso przyprawić do smaku. Na rozgrzaną patelnię wyłożyć łyżkę ziemniaków, na nią mały placuszek z mięsa i znów łyżkę ziemniaków. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyłożyć draniki na patelnię, dodać trochę wody, przykryć pokrywką i dusić około 5 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation