Kuchnia

Coś dla łasucha czyli słodkości

Śliwkowy placek z miodem i kruszonką

Składniki:
Ciasto:
100ml ciepłego mleka
20g świeżych drożdży piekarskich
50g cukru
280g mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
70g miękkiego masła
Kruszonka:
300g mąki
150g zimnego masła
150g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Wierzch:
1,5kg umytych śliwek
150g zmielonych orzechów laskowych
150g płynnego miodu (jeśli mamy miód skrystalizowany, należy go podgrzać, aż się roztopi)

Ciasto:
1. Rozprowadzić w ciepłym mleku drożdże z cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut.

2. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, zrobić wgłębienie i wlać rozczyn. Dodać jajko, miękkie mało i zagnieść gładkie ciasto (wyrabiać ciasto przez około 5 minut). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.

3. W międzyczasie przygotować kruszonkę:
Do miski dodać mąkę, posiekane masło, cukier i cynamon. Zagniatać i rozcierać składniki palcami, aż powstanie kruszonka.

4. Śliwki przepołowić i wypestkować.

5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia (użyłam blaszki 36x25cm). Ciasto przełożyć na posmarowaną masłem blaszkę. Posypać zmielonymi orzechami. Poukładać na wierzchu śliwki i posmarować je miodem, najlepiej przy użyć pędzelka (lub skropić miodem, używając łyżki).

6. Wszystko równomiernie przykryć wcześniej przygotowaną kruszonką i wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez 50 minut.

Udanych wypieków:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation