Kuchnia

słodkości

Panna cotta z arbuzową galaretką - przepis | Pogotujmy.pl

Ilość porcji: 2-3 porcje

Składniki:

Panna cotta:
mleko - 330ml
śmietana 30% - 330ml
cukier - 110g
wanilia - 1 laska
żelatyna - 4 łyżeczki
woda - 3 łyżki

Galaretka arbuzowa:
arbuz - ok. 300-400g
trusawki - garść (opcjonalnie)
miód - 1-2 łyżki
sok z cytryny - kilka kropel
żelatyna - ok. 1/2 - 3/4 łyżeczki
woda - 2-3 łyżeczki
Dodatkowo:
arbuz - ok. 100g, pokrojonego w kostkę
mięta - do dekoracji

Wykonanie

Panna cotta:

Żelatynę mieszamy z zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia.
W nieprzywierającym garnku doprowadzamy do zagotowania śmietankę, mleko , cukier oraz przekrojoną laską wanilii.
Tuż po zagotowaniu śmietanową mieszankę zdejmujemy z ognia. Dorzucamy namoczoną żelatynę i energicznie mieszamy do rozpuszczenia.
Panna cottę przelewamy do słoiczków, szklanek lub ramekinów. Odstawiamy na kilkadziesiąt minut do ostudzenia, po tym czasie chłodzimy w lodówce do stężenia.


Galaretka arbuzowa:

Arbuz obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misie miksera. Dodajemy truskawki (jeśli używamy), miód, sok z cytryny i dokładnie miksujemy. Gotowy sok przeciskamy przez drobne sito i umieszczamy w niewielkiej misce lub garnuszku.
Żelatynę mieszamy z wodą i odstawiamy na 2-3 minuty, a następnie podgrzewamy przez 2-3 minuty aż całkowicie się rozpuści. Rozpuszczoną dodajemy do arbuzowego soku, cały czas energicznie mieszając.
Galaretkę odstawiamy do czasu aż delikatnie zacznie tężeć, a następnie wylewamy ją na zastygniętą panna cottę.
Gotowy deser dekorujemy jeszcze pokrojonym w kostkę arbuzem oraz miętą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation