Inne

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

PIERÓG BIŁGORAJSKI

Składniki:
75 dag ziemniaków
1 woreczek kaszy gryczanej
1 / 4 szklanki śmietany
7,4 dag sera białego
6,5 dag margaryny
1 jajko + 1 jajko do posmarowania pieroga
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Surową kaszę gryczaną mieszamy z ziemniakami, a następnie dokładnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, by powstała masa o jednolitej konsystencji, bez grudek.
W garnku roztapiamy margarynę na małym ogniu. Wbijamy jajko, dodajemy pokruszony ser biały i dokładnie mieszamy.
Masę serową dodajemy do ziemniaków z kaszą, wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą do smaku i mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej blachy. Wierzch smarujemy jajkiem.
Piec 1,5 godziny w temperaturze 220 stopni C, do momentu, aż na wierzchu utworzy się skorupka.

Pieroga można podawać na ciepło, prosto z pieca lub odsmażonego na maśle, albo na zimno. Najlepiej smakuje z sosem grzybowym, śmietaną lub w towarzystwie szklanki mleka, kefiru lub maślanki. Młodzież ostatnio polewa go keczupem. Niektórzy pałaszują go zamiast chleba.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation