Kuchnia

Ciasta i Ciasteczka

TARTA BANOFFEE

TARTA BANOFFEE

SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:

200 g mąki tortowej
120 g masła lub margaryny, zimnej
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
2-3 łyżki wody, zimnej
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

400 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka żelatyny *
1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:

1/2 puszki masy kajmakowej
2-3 banany
2 łyżki soku z cytryny
ok. 30 g startej gorzkiej czekolady
* żelatynę możesz zastąpić: ok. 200 g serka mascarpone i 250 ml kremówki

Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy lekko masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Na koniec dodajemy żółtko oraz wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 30 min. Pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej rozwałkowujemy placek o wielkości formy. Zdejmujemy jedną część folii i wkładamy ciasto do formy, nadmiar ucinamy nożykiem lub przejeżdżamy wałkiem do ciasta. Wkładamy ponownie do lodówki na 30 min. Po tym czasie nakłuwamy całe ciasto widelcem i pieczemy w temp. 180 C przez około 25-30 min. do zarumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na gęstą masę, następnie powoli wlewamy żelatynę.
Spód ciasta smarujemy masą kajmakową. Układamy plasterki banana skropione wcześniej sokiem z cytryny i wykładamy ubitą śmietankę. Całość wkładamy na 10-15 min do lodówki. Podajemy oprószone startą gorzką czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation