Kuchnia

hallowen

Halloween Murder cake. Krwawy tort Red Velvet z wiśniami na Halloween
Składniki na tortownicę 16 cm, na tortownicę 22 cm należy podwoić porcję.

Ciasto

175 g mąki

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżka kakao

60 g miękkiego masła

150 g drobnego cukru

120 ml oleju roślinnego

2 duże jajka (białka i żółtka osobno)

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1,5 łyżeczki octu (użyłam spirytusowego)

czerwony barwnik spożywczy

120 ml maślanki lub kefiru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki (mąkę, sodę i kakao) przesiewamy i odkładamy.

Masło ubijamy ok. 1-2 minuty, dodajemy cukier i miksujemy kolejne 2 minuty. Dolewamy olej i ubijamy ok. 2 minut, to nic jeśli masa nie będzie jednolita. Dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy ocet i barwnik spożywczy – nie martwcie się, ocet po upieczeniu będzie niewyczuwalny!

Następnie dodajemy suche składniki na zmianę z maślanką i mieszamy tylko do połączenia składników. Białka żywiołowo ubijamy ręczną trzepaczką, aż zaczną się pienić, ale nie ubijamy ich na pianę (część białek ma być dalej płynna) i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej. pieczemy w 175 C, do suchego patyczka ok. 35 minut.

Krem

235 g serka Philadelphia

60 g miękkiego masła

170 g cukru pudru

Serek i masło miksujemy na gładko, dodajemy cukier i ubijamy, aż krem trochę zgęstnieje, ok. 4 minuty.

Wiśnie

175 g wiśni (mogą być mrożone)

łyżka soku z cytryny

1-2 łyżki cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody.

Można też użyć domowego dżemy wiśniowego zmieszanego z sokiem z cytryny.

Wiśnie rozmrażamy, dodajemy cukier i sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczana rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody (lub soku z wiśni). Podgrzewamy często mieszając i doprowadzamy do zagotowania. Zgęstniałe wiśnie zdejmujemy z palnika i dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy, aż cała się rozpuści. Odkładamy do wystygnięcia.

Krew

porcja karmelu z tego przepisu (używamy śmietanki 36 %)

czerwony barwnik spożywczy

Krem do obłożenia

1/2 porcji kremu na bazie bezy szwajcarskiej z tego przepisu (bez dodatku karmelu)

Złożenie

Ciasto kroimy na 3 blaty, każdy smarujemy kremem z serka. w krem wciskamy wiśnie. Tort odkładamy do lodówki na ok. 1 h, w międzyczasie przygotowujemy krem do obłożenia i karmel. Tort obkładamy z zewnątrz kremem na bazie bezy szwajcarskiej, starając się by boki były gładkie, chłodzimy minimum 1 h, by krem stwardniał. Oblewamy krwią, pozwalając by nadmiar karmelu spłynął na paterę, w środek wbijamy nóż.

Karmel trzeba będzie prawdopodobnie podgrzać przed oblaniem tortu – karmel nie może być za ciepły, żeby nie rozpuścił kremu maślanego. W konsystencji powinien być dość gęsty, jednak na tyle płynny, by dało się nim polać tort.

Po oblaniu dobrze tort włożyć ponownie do lodówki, by karmel zastygł.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation