Kuchnia

ciasta

Ciasto wiśniowa fantazja PYSZNY
CIASTO WIŚNIOWA FANTAZJA
SKŁADNIKI NA MAKOWY BISZKOPT:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
1/3 szklanki maku
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
500 ml mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
200 g masła, temp. pokojowa
szczypta soli
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
80 g gorzkiej czekolady
80 ml śmietanki kremówki 30%
DODATKOWO:
ok. 500 g wiśni ( u mnie jeszcze maliny)
2 x galaretka wiśniowa
600 ml gorącej wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i mieszamy z makiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki. Na koniec mieszamy z olejem. Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie przekrawamy na dwie części.
Galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody, zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki, aż zacznie być tężejąca.
350 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem, solą oraz wanilią. W pozostałym rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Gorące mleko zdejmujemy z ognia wlewamy cały czas mieszając rozpuszczony budyń i ponownie przekładamy na niewielki ogień. Gotujemy, aż budyń będzie mocno gęsty. Wierzch owijamy folią i zostawiamy, aż będzie w temp. pokojowej.
Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Blat biszkoptowy układamy w formie, wykładamy krem budyniowy. Rozkładamy równomiernie owoce (u mnie pół na pół wiśnie z malinami)i zalewamy tężejącą galaretką. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Owijamy folią i wkładamy na noc do lodówki lub na kilka godzin. Przed podaniem przygotowujemy polewę. Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch biszkoptu i zostawiamy na 15 min. do lekkiego stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation