Kuchnia

ciasta

CIASTO Z GALARETKĄ I CZEKOLADĄ (JAFFA CAKE)
SKŁADNIKI NA CIASTO:
1 szklanka mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka, duże
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki oleju np. rzepakowego
1 1/2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
szczypta soli
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
80 ml śmietanki kremówki 30%
80 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
1 galaretka pomarańczowa
400 ml gorącej wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem. Jajka (powinny być w temp. pokojowej) umieszczamy w miseczce razem z solą, cukrem i miksujemy na jasną i puszystą masę. Całość powinna potroić swoją objętość. Cały czas miksując wlewamy niewielkim strumieniem olej oraz ekstrakt. Na koniec dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki i miksujemy tylko do połączenia.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 40-45 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Studzimy, wkładamy do lodówki, aż zacznie gęstnieć. Tężejącą wykładamy na wierzch ciasta (jeśli ciasto nie jest równe można nieco ściąć), wkładamy do lodówki, aż do całkowitego ścięcia.
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i chwilę zostawiamy. Mieszamy do połączenia. Polewamy ciasto i zostawiamy do stężenia polewy. Dodatkowo niewielką ilość polewy przełożyłam do woreczka, lekko ucięłam jego róg i polałam na wierzch tworząc fikuśne kształty. Gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation