Kuchnia

Bezglutenowe (chleby, ciasta)

ezglutenowe Pierogi ruskie
Czas wykonania:
1.5 godziny
Składniki na około 30 pierogów:
Ciasto bezglutenowe
• 200g mąki gryczanej
• 100g skrobi ziemniaczanej
• Sól, pieprz
Farsz:
• 200g ugotowanych ziemniaków
• 200g twarożku ze słonecznika
• 1 jajko
• Sól, pieprz
Okrasa:
• 200g boczku
• 2 cebule
• Sól
Wykonanie:
Ciasto:
• Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli
• Wlewamy ¾ szklanki wrzątku
• Mieszamy drewnianą łyżką
• Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką
• Jeśli ciasto jest zbyt mokre i kleiste to dosypujemy mąki jednej i drugiej (mąka gryczana jest nierówna, jedna bardziej chłonie wodę, inna mniej)
• Jeśli ciasto jest za suche to dolewamy odrobinę wrzątku
• Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na minimum 30 minut
• Po tym czasie wysypujemy na stół garść mąki i rozwałkowujemy połowę z ciasta na grubość około 1.5 mm
• Bierzemy szklankę i wycinamy krążki
• Na każdy krążek nakładamy farsz
• Zlepiamy brzegi – możemy użyć widelca żeby lepiej skleić i zrobić ładny wzorek
• Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy 2 min od momentu jak wypłyną na powierzchnię
• Jeśli nie chcemy jeść od razu, to przekładamy pierogi do miski z zimną osoloną wodą, żeby się zahartowały (takie pierogi możemy później odsmażać na rozgrzanym tłuszczu)
Farsz:
• Ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
• Dodajemy twarożek
• Dodajemy jajko
• Lekko solimy i mieszamy
• Formujemy kuleczki wielkości małej brukselki (żeby ciasto się nam nie kleiło, możemy moczyć dłonie co jakiś czas)
• Farsz kładziemy na wycięte krążki ciasta, sklejamy i gotujemy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation