Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sałatka z kurczakiem, awokado, bazylią i ogórkiem | Kwestia Smaku


Składniki
2 porcje

1/4 główki sałaty lodowej
kilkanaście listków bazylii
1 dojrzałe awokado
2 łyżeczki soku z cytryny
1/3 ogórka szklarniowego
1 mały ogórek kiszony
1/4 szklanki orzechów włoskich
pieczywo na grzanki
1 łyżka posiekanego koperku

Kurczak

1 mała pierś kurczaka
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka oliwy

Sos

100 g sera gorgonzola*
2 łyżki wody
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka posiekanego koperku

Przygotowanie

Sałatę lodową opłukać, osuszyć i połamać na mniejsze kawałki, włożyć do salaterek, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać porwane listki bazylii i przemieszać.
Kurczak: filet oczyścić, opłukać i osuszyć. Doprawić solą i wysmarować oliwą. Grillować 5 minut z jednej strony, przewrócić i grillować kolejne 5 minut. W międzyczasie wymieszać musztardę, miód i oliwę. Połową powstałej mieszanki nasmarować wierzch filetu i grillować jeszcze przez 1,5 minuty, przewrócić na drugą stronę, nasmarować i grillować kolejne 1,5 minuty. Odłożyć kurczaka na talerz i pokroić dopiero po odczekaniu kilku minut.
Awokado opłukać, obrać i pokroić w kosteczkę. Skropić sokiem z cytryny. Ogórka szklarniowego obrać ale pozostawiając około 0,5 cm paski skórki. Awokado i ogórka doprawić solą i pieprzem. Ogórka kiszonego pokroić w kosteczkę lub na plasterki. Orzechy włoskie zrumienić na suchej patelni. Pieczywo pokroić w kostkę i też zrumienić na patelni.
Sos: do rondelka włożyć pokrojony w kosteczkę ser i wlać wodę. Mieszając podgrzewać na małym ogniu aż ser się roztopi. Odstawić z ognia doprawić świeżo zmielonym pieprzem i wymieszać z koperkiem.
Pokrojonego kurczaka, awokado, ogórki, grzanki i orzechy dodać do salaterek z sałatą. Polać sosem i posypać koperkiem.

Wskazówki

* zamiast gorgonzoli można użyć sera brie lub przygotować prosty sos majonezowo-śmietanowy np. czosnkowy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation