Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

Burrito z patelni

Porcje: 4 porcje
Składniki
► mięso mielone [400 g] (wieprzowina, wołowina, indyk lub mieszanka)
► cebula [1 średnia sztuka]
► papryka czerwona [1 średnia sztuka]
► pomidory w puszce [400 ml / 1 puszka]
► czerwona fasola w puszce [400 g / 1 puszka]
► ryż (dowolny) [200 g / 1 szklanka suchego / 3 szklanki po ugotowaniu]
► ser żółty tarty [garść / ok. 30 g]
Dodatkowo
► sól [1 łyżeczka + sól do gotowania ryżu]
► papryka słodka [1 łyżeczka]
► kmin rzymski [1 łyżeczka]
► czosnek granulowany [1 łyżeczka]
► chili [1/2 łyżeczki lub mniej/więcej, w zależności od preferencji]
Przygotowanie
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w zależności od używanego ryżu).
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę.
Mięso rozdrobnić palcami i przerzucić na zimną patelnię. Włączyć kuchenkę i podgrzewać mięso stopniowo, cały czas mieszając i rozbijając na mniejsze kawałki. Do bardziej tłustych mięs takich jak wołowina czy wieprzowina (mięso z łopatki, antrykotu) nie dodaję już tłuszczu – to, co wytopi się podczas smażenia w zupełności wystarczy. Jeśli używacie bardzo chudego mięsa np. mielonego z piersi kurczaka, można dodać 1 łyżkę oleju lub oliwy podczas smażenia.
Gdy mięso całkowicie się zetnie, dodać cebulę, paprykę i przyprawy. Smażyć przez kolejne 5-7 minut, aż warzywa zmiękną.
Pod koniec dodać pomidory z puszki i przepłukaną, odsączoną fasolę. Wymieszać wszystko i dusić przez kolejne 5 minut. Posmakować i ewentualnie doprawić.
Na patelnię dodać ugotowany, odsączony ryż i wymieszać.
Posypać serem, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu aż ser się roztopi.
Zajadać :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation