Kuchnia

kuchnia

Włoska pasta al forno,zapiekanka z makaronu
- Blog kulinarny - codojedzenia.pl -
===========
Pasta al forno czyli makaron z pieca tak nazywa się ostatnie moje odkrycie. Pyszna zapiekanka makaronowa w kształcie tortu, ukryta pod usmażonymi plastrami bakłażana.

Pasta al forno to bardzo pożywne danie i zaspokoi nawet największego głodomora. Sos z mięsa mielonego, szynka, jajka, mozzarella, parmezan, a poza tym mnóstwo bakłażana… tak, tak wszystko na raz. Nic dziwnego, że po jednym kawałku miałam dosyć.
We Włoszech pasta al forno jest daniem podawanym na uroczystościach rodzinnych. Ja zrobiłam zapiekankę pierwszy raz, głównie przez ciekawość, czy zapiekanka zachowa formę po upieczeniu. Faktycznie, po odwróceniu formy wyszedł pięknie zapieczony tort makaronowy, który z łatwością mogłam pokroić na kawałki. Co wy na to? Przepis trochę pracochłonny ale warto spróbować.
===============
Włoska pasta al forno

Składniki:

8-10 porcji
•600 g mielonego mięsa, wieprzowo wołowe
•1 duża cebula
•500 g pokrojonych pomidorów z puszki
•2 liście laurowe
•4 goździki, całe
•1 duża marchewka
•4 bakłażany, około1 kg
•100 g szynki
•250 g mozzarella
•50 g parmezanu
•4 jajka
•2 łyżki bułki tartej
•400 g makaronu penne, waga sucha
•sól i pieprz do smaku
•2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
•Trzy bakłażany pokrój w plastry , posól i odstaw na 30 minurer. Po tym czasie wyciśnij nadmiar wody, a następnie usmaż plastry bakłażana na oleju.
•Obierz i pokrój w kostkę cebulę, ostatniego bakłażana, zetrzyj marchewkę i wszystko razem podsmaż na oleju. Dodaj mielone i smaż, aż mięso przestanie być czerwone. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, liście laurowe i goździki. Gotuj sos na wolnym ogniu przez 15 minut. Usuń liście laurowe i goździki po ugotowaniu.
•Ugotuj makaron al dente i wymieszać z sosem mięsnym i roztrzepanymi jajkami.
•Zetrzyj mozzarella i parmezan. Możesz wziąć dwa razy więcej parmezanu, jeśli wolisz. Ja prostu miałam tyle w domu.
•Pokrój szynkę.
•Okrągłą formę do pieczenia wyłóż pergaminem, zarówno dno jak i boki. Ułóż plastry bakłażanów tak aby przykryły całe dno i wystawały poza kant formy.
•Nałóż warstwę makaronu z sosem, po czym całą szynkę i posyp mozzarella i parmezanem. Następnie nałóż znowu makaron ( mój makaron nie zmieścił się cały)a na wierzchu posyp resztę sera i bułki tartej. Przykryj pozostałymi plastrami oberżyny ( bakłażan). Najlepiej jak oberżyna jest duża, to wtedy i plastry będą dłuższe.
•Tort z makaronu jest gotowy do zapieczenia. W takiej formie można go przechować w lodówce i zapiec później.
•Piecz w piekarniku w temperaturze 150 ° C na termoobieg przez co najmniej godzinę jeśli makaron trafił do piekarnika prosto z lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation