Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kaszotto z kurczakiem i botwinką | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

4 PORCJE
1/3 szklanki kaszy pęczak
3 łyżki oliwy extra vergine
1 cebula
1 por
1 łyżeczka suszonego tymianku
250 g polędwiczek z kurczaka lub 1 pojedyncza pierś
1/3 szklanki białego wina
1 pęczek botwinki z małymi buraczkami
1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego (użyłam rosołu)
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Na dużą patelnię wsypać kaszę, dodać łyżkę oliwy i chwilę podsmażyć. W międzyczasie pokroić w kosteczkę cebulę, włożyć na patelnię i smażyć mieszając od czasu do czasu przez 3 minuty aż cebula się zeszkli.
Dodać pokrojonego na półplasterki pora (białą i jasnozieloną część, dokładnie opłukane). Wymieszać, dodać drugą łyżkę oliwy, suszony tymianek i smażyć przez ok. 3 minuty.
Przesunąć składniki na bok patelni, w wolne miejsce wlać trzecią łyżkę oliwy, włożyć pokrojone w kosteczkę filety z kurczaka, doprawić solą, pieprzem i obsmażać przez ok. 2 - 3 minuty. W tym czasie składniki obok 1-2 razy przemieszać.
Wymieszać wszystkie składniki na patelni i wlać białe wino, gotować 2-3 minuty aż odparuje. Następnie dodać obrane i pokrojone na półplasterki buraczki z botwinki (liście zachować), wlać gorący bulion. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą.
Po zagotowaniu przykryć pokrywą i gotować przez ok. 23 minuty. Po tym czasie otworzyć garnek dodać posiekane liście botwinki (wraz z łodyżkami), powciskać je drewnianą łyżką w składniki na patelni, przykryć i gotować kolejne 5 minut. Na koniec wymieszać i podgrzewać bez przykrycia jeszcze przez 2 - 3 minuty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation