Kuchnia

wypieki

Ptasie mleczko

Składniki:
2 szkl. mleko
2 opakowania bitej śmietany w proszku
3 różnokolorowe galaretki
owoce(opcjonalnie)

Przygotować tortownicę o średnicy 23 - 24 cm. Przygotować pierwszą warstwę: galaretkę rozpuścić w połowie zalecanej wody (w 1 szklance) i odstawić do wystudzenia. Do miski wlać 1 szklankę mleka, wsypać bitą śmietanę i całość ubić. Jak galaretka zacznie tężeć zmiksować z ubitą śmietaną. Masę wlać na biszkopty. Trzeba to zrobić powoli i ostrożnie, żeby biszkopty nie podpłynęły do góry. Tortownicę wstawić do lodówki do stężenia. Jak pierwsza warstwa stężeje można na nią wylać drugą przygotowaną w ten sam sposób z galaretki brzoskwiniowej. Trzecia warstwa: Galaretkę agrestową sporządzić według przepisu na opakowaniu. Na górnej warstwie piankowej (brzoskwiniowa) ułożyć truskawki i jagody. Wylać galaretkę agrestową na owoce i całość schłodzić. Deser należy przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation