Kuchnia

pycha

Składniki:

300 g marchewki
300 g cukru
300 g zmielonych migdałów (bez skórki)
5 jajek
sok z cytryny
skórka otarta z 2 cytryn
1/4 łyżeczki cynamonu w proszku (w oryginale szczypta)
1/4 łyżeczki zmiażdżonych goździków (w oryginale szczypta)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g mąki kartoflanej
50 ml wiśniówki, u mnie nalewka z wiśni (klik)
dodatkowo

galaretka porzeczkowa (klik) - w oryginale konfitura morelowa
Żółtka utrzyj z cukrem na puch. Dodaj ciągle ubijając sok i skórkę cytryny. Następnie wsyp mąkę z proszkiem, przyprawy, wiśniówkę oraz zmielone migdały.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w ciasto używając 2 widelców.

Wylej do tortownicy o średnicy 28 cm, którą wcześniej wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.



Piecz ok. 50 minut w 180 °C. Wystudzone ciasto posmaruj galaretką.

Ewa Wachowicz dodatkowo ozdobiła swój torcik ślicznymi marchewkami z marcepanu.
Ja takowych nie posiadałam, więc musiałam obejść się bez. ;)

Źródło: http://www.facebook.com/pages/Ewa-Wachowicz/272798259402203
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation