Kuchnia

Dishes

Tort czekoladowy z mango.

Dzisiaj prezentuję Wam tort czekoladowy z dodatkiem mango. O dziwo to połączenie jest naprawdę udane a cały tort nie jest bardzo słodki. Pomimo dużej ilości czekolady nie ma w nim wiele cukru, a mango dodaje mu egzotycznej nutki. Tort jest dość wysoki ale nie wymaga pieczenia w wielu formach, co bardzo ułatwia jego wykonanie.

Przygotowanie: 60 minut.
Pieczenie: 30 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień.

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.

Biszkopt:

4 duże jajka
50 g mąki
65 g cukru
20 g kakao do wypieków
30 g roztopionego masła
35 ml mleka


Mus czekoladowy:

350 ml śmietanki 30%
200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru


Mus mango:

250 g serka kremowego lub trzykrotnie zmielonego sera
150 ml śmietanki 30%
1 mango, obrane i zmiksowanego
50 g cukru
łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml wrzątku


Galaretka mango:

1/4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 60 ml wrzątku
2 łyżki zmielonego mango (odłożone z mango do musu)
10 g cukru


Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy 20 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia.

W dużej misce ubić żółtka z 15 g cukru. Potem dodać masło i mleko, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę i kakao, wymieszać do połączenia składników.
W drugiej misce ubić białka. Gdy będą już sztywne dodawać po 2 łyżki cukru, cały czas miksując.
Białką wymieszać z wykonaną wcześniej masą czekoladową. Całość przelać do tortownicy. Piec 20-30 minut ( do suchego patyczka). Pozostawić do ostygnięcia.

Mus czekoladowy.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. W misce ubić śmietanę na sztywno, pod koniec dodając cukier. Potem dodać roztopioną czekoladę. Odstawić do lodówki.

Mus mango.

Serek ubić z cukrem. Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek i zmiksować. Na koniec dodać żelatynę i mango ( pozostawiając 2 łyżki do galaretki) zmiksować.

Galaretka.

Gorącą jeszcze żelatynę wymieszać z mango oraz cukrem. Pozostawić do ostygnięcia.

Przełożenie.

Ciasto czekoladowe przekroić na dwie części: jedną grubszą (3/4 całości) oraz chudszą (1/4 całości). Grubszy blat włożyć do tortownicy i wylać na niego mus czekoladowy. Odstawić do lodówki na około godzinę aby stężał.

Po godzinie wyjąc ciasto z lodówki, przykryć drugim blatem i wylać na niego mus mango. Znowu przełożyć ciasto z lodówki, na około godzinę.

Po raz ostatni wyjąc ciasto i posmarować wierzch galaretką. Ciasto musi pozostać w lodówce na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation