Kuchnia

kuk buk na słodko

Czekoladowe ciasto bezglutenowe z " pijaną gruszką "

Składniki na „pijaną gruszkę”:

5 twardych, niewielkich gruszek

500 ml nalewki wiśniowej

500 ml czerwonego wytrawnego wina

4 goździki

laska cynamonu

1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika

Gruszki obieramy ze skórki, zostawiamy ogonki. Umieszczamy je w garnku z grubym dnem, wlewamy nalewkę i wino, dodajemy wszystkie przyprawy. Owoce powinny być całkowicie zanurzone w alkoholu.
Gotujemy na średniej mocy palnika przez 30 minut do momentu, aż gruszki będą lekko miękkie, po czym pozostawiamy do ostygnięcia w zalewie alkoholowej, najlepiej przez całą noc.
Przed samym włożeniem gruszek do ciasta, osuszamy je papierowym ręcznikiem.

Składniki na ciasto czekoladowe:

100 g gorzkiej czekolady (70 % zawartości kakao)

85 g masła

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 łyżka brandy

4 jajka

80 g jasnego cukru muscovado

20 g syropu z agawy

50 g mielonych migdałów

50 g mąki jaglanej

5 gruszek ugotowanych w winie

cukier puder do posypania

Piekarnik nagrzewamy do 175°C
Okrągłą foremkę o średnicy 20 cm smarujemy masłem a dno wykładamy papierem do pieczenia.
Na garnku z gotującą się wodą umieszczamy żaroodporną miskę. Do miski wkładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło, dodajemy ekstrakt waniliowy i brandy. Nie mieszamy, czekamy, aż całość się rozpuści. Miskę zdejmujemy z garnka i lekko studzimy.
Przygotowujemy dwie miski – jedną na żółtka, drugą na białka. Żółtka ucieramy z cukrem i syropem jak na kogel-mogel.
Białka ubijamy na sztywno.

Migdały łączymy z mąką jaglaną.
Do mieszanki czekoladowej dodajemy sypkie składniki i żółtka utarte z cukrem. Dokładnie mieszamy, aż całość dobrze się połączy. Na sam koniec bardzo delikatnie przekładamy do masy czekoladowej ubite białka. Najlepiej zrobić to w 3 turach, uważając, by nie przebić masy, bo ciasto wtedy nie urośnie podczas pieczenia.
Tak przygotowaną masę wlewamy do foremki i wyrównujemy, następnie zanurzamy w niej przygotowane wcześniej gruszki. Jedną w środek, pozostałe dookoła.
Foremkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 35 minut, do suchego patyczka.
Ostygnięte ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation