Kuchnia

Dobra Kuchnia :D

Grochówka z kiełbasą i żeberkami wędzonymi

Grochówka z kiełbasą i żeberkami wędzonymi
na około 4 litry zupy

250 g kiełbasy wędzonej
500 g wędzonych żeberek wieprzowych
1-2 łyżki tłuszczu do smażenia
3 średnie cebule, obrane, pokrojone w grubszą kostkę
1 por (część biała i jasnozielona), pokrojony w kostkę
500 g grochu łuskanego
włoszczyzna: 2 średnie marchewki, 1 średnia pietruszka, ⅛ sporego selera (obrane)
1 łyżeczka majeranku suszonego
2 liście laurowe
ok. 4 litry wody
sól, do smaku
biały pieprz mielony, do smaku
2 łyżki octu jabłkowego (lub do smaku)
Kiełbasę i żeberka pokrój na spore kawałki i przesmaż na patelni, na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron. Żeberka przełóż do garnka, kiełbasę, gdy nieco przestygnie, pokrój w półplasterki i dołóż do żeberek. Na tej samej patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Dodaj do garnka razem z opłukanym grochem, obranymi warzywami, listkami laurowymi i majerankiem. Zalej wszystko wodą, posól lekko i zagotuj na dużym ogniu. Gdy zupa się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj, pod przykryciem, aż groch zmięknie (30-40 minut) lub się rozgotuje (około50 minut). Gdy warzywa zmiękną wyjmij je i pokrój w plasterki lub kostkę, następnie dodaj z powrotem do zupy pod koniec gotowania. Wyjmij też żeberka, pokrój je na mniejsze kawałki, usuwając z nich kości. Kości wyrzuć, pokrojone mięso dodaj do zupy.

Gotową grochówkę dopraw solą i pieprzem do smaku, zakwaś lekko octem jabłkowym.

Gdyby grochówka była za rzadka, pogotuj ją dłużej, bez przykrycia, ale pamiętaj, że zgęstnieje też, gdy trochę postoi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation