Kuchnia

Kulinaria

Zapiekanka wiejska

Farsz

1 brokuł
10 średnich ziemniaków
400 g podwędzanej kiełbasy
1 por

Beszamel

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
400 ml mleka
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Ponadto

250 g sera żółtego
przyprawy: oregano, majeranek, zioła prowansalskie
masło do posmarowania naczynia żaroodpornego



WYKONANIE

Farsz:
Ziemniaki obrać, pokroić w talarki. Brokuł umyć i obrać w różyczki. Umyte ziemniaki umieścić w garnku z osoloną wodą, gotować około 5 minut (żeby lekko zmiękły, ale się nie rozpadały). Brokuła ugotować na parze (ewentualnie w wodzie) przez około 3 minuty. Kiełbasę pokroić w plastry. Por umyć i pokroić białą część w talarki.

Beszamel:
W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę, dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Mieszając łyżką wlać mleko, doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszać podgrzewając do momentu, aż beszamel będzie bardzo gorący. Na tarce zetrzeć ser i dodać do gorącego beszamelu (zostawić część na posypanie góry zapiekanki), wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać następujące warstwy:

Ziemniaki, kiełbasa, brokuły, sos beszamelowy, przyprawy.
Ziemniaki, kiełbasa, całość pozostałego brokuła, sos beszamelowy, przyprawy.
Ziemniaki, kiełbasa, por, sos beszamelowy, przyprawy.
Ziemniaki (nie za gęsto), sos beszamelowy, ser, przyprawy (najwięcej oregano).

Na naczynie nałożyć pokrywę i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 40 minut.

W moim zestawie przypraw miałam oregano, majeranek i zioła prowansalskie. Na każdą warstwę sypałam ich bardzo mało, najwięcej na samą górę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation