Kuchnia

Ciasta i ciastka

KOSTKA „CZARNY LAS”

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

5 jajek, dużych
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki kakao
30 g kostki do pieczenia Kasia
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

500 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
200 g gorzkiej czekolady
4 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

450 ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:

300 g wiśni np. mrożonych lub ze słoika
czekolada do dekoracji wierzchu
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej.
Kostkę do pieczenia Kasia roztapiamy i zostawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy razem z kakao. Dodajemy w kilku niedużych porcjach do piany, mieszając bardzo delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Na koniec łączymy z roztopioną kostka do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy. Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 C na około 40 min. Po upieczeniu gorący biszkopt w formie upuszczamy na zabezpieczona podłogę lub blat z wys. około 30 cm. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Gorzką czekoladę roztapiamy na kąpielą wodną i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę razem z serkiem ubijamy na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder. Na koniec łączymy za pomocą szpatułki z roztopiona czekoladą.
Wiśnie mrożone (nie rozmrażamy) lub ze słoika wykładamy na blat biszkoptowy. Następnie wykładamy masę czekoladowa i wyrównujemy. Nakładamy drugi blat biszkoptowy i lekko dociskamy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz cały czas miksując wlewamy powoli żelatynę. Wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy startą gorzką czekoladą.

* wiśnie możemy dzień wcześniej zasypać cukrem i alkoholem.

** jeśli używasz wiśni ze słoika możesz zalewą lekko nasączyć biszkopt.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation