Kuchnia

Dieta

4 łyżki chia
4 łyżki ziaren słonecznika
4 łyżki ziaren dyni
4 łyżki płatków jaglanych ( może być mąka jaglana)
2 łyżki mąki gryczanej
1 łyżka mąki konopnej (może być owsiana)

1 łyżka syropu klonowego ( może też być miód)

1/2 łyżeczki nasion czarnuszki (może być sezam)
1/2 łyżeczki różowej soli morskiej ( może być inna gruba, nieoczyszczona sól)

160 ml wody do zalania chia
200 ml wody

blacha o wymiarach 32 x 22cm

Jeśli blacha będzie mniejsza, chlebek będzie grubszy. Należy go wówczas piec nieco dłużej.

Nasionka chia zmielić w młynku i zalać ciepłą wodą, odstawić na około 20 minut. Powstanie z nich gęsty budyń. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Wszystkie pozostałe składniki wsypać do miski, dodać „budyń” z chia i wymieszać.
Ciasto przełożyć na blachę i łyżką, dokładnie „rozsmarować”. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć formę z piekarnika, przełożyć chlebek na kratkę, a kiedy ostygnie, pokroić.
Chlebek można przechowywać w lodówce nawet do 5 dni (u mnie znika po 2 dniach)

Chlebek z chia nie kruszy się, łatwo się go kroi i jest idealny na kanapki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation