Kuchnia

Ryby

Wigilijne rolmopsy w delikatnej zalewie octowej
Opublikowany 27 września 2012
Czas szybko leci, nawet się nie obejrzymy jak będzie Wigilia. Proponuję Wam jeszcze jeden z naszych przepisów na Wigilijne rolmopsy. W naszym domu przygotowania do Świąt zaczyna się od przygotowania Rolmopsów, robi się je z rodzynkami, czy też z dodatkiem wina. Te przygotowane są w delikatnej zalewie octowej, a podaje się je z dodatkiem koperku. Rolmopsy z tego przepisu muszą postać w zalewie przynajmniej 1 tydzień, aby można było je postawić na Wigilijnym stole. Rolmopsy są bardzo delikatne w smaku, dla mnie są najlepsze w smaku, gdyż nie lubię zbyt kwaśnej marynaty. Polecam też prosty przepis na śledzie w oleju.
Przepis na Wigilijne rolmopsy w delikatnej zalewie octowej:
Składniki:
10 szt. matiasów,
2 duże cebule,
2 szt. ogórki kiszone,
6 ziaren ziela angielskiego,
3 szt. liścia laurowego,
kilka ziaren czerwonego pieprzu,
1/3-1/2 szklanki cukru,
1 łyżeczka soli
1 szklanka octu 10%,
5-6 szklanek wody,
pęczek koperku
Śledzie matiasy płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do miski i zalewamy na całą noc zimną wodą. Ogórki kroimy w ćwiartki i jeszcze na połówki,

Śledzie osuszamy, zwijamy wraz z kiszonym ogórkiem, spinamy wykałaczkami, ale tak by przebiły ogórki, układamy je w wysokim słoju.

Wodę z octem zagotowujemy, dodajemy cukier, sól, cebulę pokrojoną w piórka i przyprawy, obgotowujemy.

Po ostygnięciu zalewamy zalewamy rolmopsy i zostawiamy w chłodnym miejscu. Na Wigilie będą super, wyciągamy je ze słoja, dekorujemy koperkiem, układamy na świątecznym nakryciu wraz z marynowaną cebulką. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation