Kuchnia

ciasta

Ciasto Brazylianka
Składniki na ciasto miodowe:
Blach 25x35
500 g mąki
2 jaja
100 g masła lub margaryny
4 łyżki płynnego miodu
2 płaskie łyżeczki sody
300 g cukru pudru
ok. 2 łyżek gęstej śmietany (tylko jeśli ciasto jest za mało elastyczne)

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3 równe części. Jedną część rozwałkować i przenieść do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec ok. 20 minut w 180 st. C. Pozostałe dwie części upiec tak samo.



Składniki na masę budyniową:

2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
150 g masła

W 1/2 szklanki mleka dobrze rozmieszać budyń z cukrem. Pozostałe mleko zagotować, na gotujące wlać rozrobiony budyń i ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Przykryć folią spożywczą lub aluminiową, aby nie zrobił się kożuch i pozostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na jasną puszystą masę i po łyżce dodawać zimny budyń.


Składniki na masę jabłkową:

1 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa

Jabłka zetrzeć na tarce i prażyć w garnku 10-15 minut do miękkości.
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i dodać do jabłek, wymieszać i ostudzić.

Przełożenie:

Placek miodowy + masa budyniowa +placek miodowy+masa jabłkowa+placek miodowy +polewa
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation