Kuchnia

Gotujemy

Muffiny drożdżowe z cynamonem i jabłkami

czas przygotowania: ok. 30 minut + czas wyrastania ciasta + czas pieczenia
składniki:
CIASTO - 250 g mąki pszennej tortowej
15 g świeżych drożdży
125 ml mleka
1 żółtko
50 g cukru zwykłego albo trzcinowego demerara
30 g masła
szczypta soli

NADZIENIE - 2 jabłka średniej wielkości, u mnie Champion
sok z połowy cytryny
20 g mąki ziemniaczanej
40 g masła
20 g cukru
10 g mielonego cynamonu

DO WYKOŃCZENIA - 1 żółtko
1 łyżeczka mleka
2-3 łyżeczki cukru zwykłego albo trzcinowego demerara

ew. dodatkowo trochę masła i mąki do formy


Jak zrobić bułeczki muffinki z cynamonem i jabłkami?

CIASTO - mąkę przesiałam, mleko lekko podgrzałam, masło roztopiłam. Do kubka wkruszyłam drożdże. Rozmieszałam je z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru. Odstawiłam na ok. 20 minut aż spieniły się i zaczęły rosnąć. Do pozostałej mąki dodałam resztę cukru, sól, wyrośnięty zaczyn, żółtko oraz resztę mleka. Zaczęłam zagniatać ciasto. Kiedy składniki dobrze się połączyły dolałam przestudzone masło i wyrabiałam dalej przez ok. 10-15 minut aż ciasto było zupełnie gładkie i odchodziło od rąk i miski. Uformowane w kulę zostawiłam w misce przykrywając wilgotną ściereczką. Powinno podwoić swoją objętość co u mnie trwało niewiele więcej jak godzinę.

Naszykowałam formę do muffinów. Można jej wgłębienia wysmarować cienko masłem i wysypać mąką. Ja jednak postanowiłam wyłożyć je papierem do pieczenia. W tym celu naszykowałam sobie 24 kwadratowe kawałki papieru do pieczenia o boku ok. 10 cm. Składałam je po 2 sztuki krzyżując i wciskając w zagłębienia foremki.

NADZIENIE - jabłka umyłam i obrałam, usunęłam gniazda nasienne. Starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Skropiłam sokiem z cytryny i wymieszałam dokładnie a następnie przełożyłam na sitko i zostawiłam żeby odciekł sok. Po ok. 30 minutach lekko odcisnęłam i jabłkowe wiórki wymieszałam z mąką ziemniaczaną. Odlany sok można po prostu wypić.

Masło roztopiłam i wymieszałam z cukrem oraz cynamonem.

BUŁECZKI/MUFFINY - wyrośnięte ciasto odgazowałam uderzając pięścią i lekko zagniotłam. Na oprószonej niewielką ilością mąki stolnicy rozwałkowałam ciasto na dość cienki prostokątny placek o wymiarach ok. 32x40 cm. Przy pomocy pędzelka posmarowałam całą powierzchnią ciasta słodkim masłem cynamonowym. Posypałam wiórkami jabłka starając się rozłożyć je równomiernie. Ciasto zwinęłam wzdłuż dłuższego boku w dość ciasny rulon. Ostrym nożem pokroiłam na mniej więcej równe kawałki szerokości ok. 3,5 cm.

Kawałki rolady układałam przecięciem do dołu w naszykowanej i wyłożonej papierem formie na muffiny. Formę przykryłam wilgotną ściereczką i zostawiłam na ok. 20-30 minut żeby ciasto się napuszyło. Żółtko roztrzepałam z mlekiem i posmarowałam wierzch bułeczek. Posypałam je także odrobiną cukru.

Piekłam ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż wyrosły i ładnie się zrumieniły. Po upieczeniu studziłam na kratce.

https://smacznapyza.blogspot.com/2015/10/buleczki-drozdzowe-muffinkowe-z-cynamonem-i-jablkami.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation