Biżuteria

biżuteria

rogaliki :)
Składniki:


- 2 torebki cukru waniliowego
- 1 kg mąki
- 3 jajka
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 10 - 12 dkg drożdży
- 500 g margaryny

Wsypać mąkę do miski, zrobić dołek, wkruszyć margarynę, wbić jajka, wlać śmietanę, dodać szczyptę soli i cukru, cukier waniliowy i wkruszyć drożdże. Po 15 minutach siekać ciasto nożem aż składniki się połączą. Włożyć ciasto do zamrażalnika na 1 godz. ( W pierwotnej wersji przepisu: Zawinąć ciasto w płótno i wrzucić do wiadra z zimną wodą. Gdy wypłynie jest gotowe.) Wałkować i dzielić na trójkąty, nakładać farsz i zwijać w rogaliki (do farszu ze świeżych jabłek najlepiej wycinać kwadraty i formować w koperty - jak na ostatnim zdjęciu). Gotowe rogaliki maczać w jajku, a następnie w cukrze (rafinada - gruby cukier). Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180ºC do zrumienienia (ok.15 min - ale UWAGA to zależy od rodzaju i ilości farszu, ja zawsze piekę na oko;))).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation