Kuchnia

przystawki

Krążki cebulowe (onion rings)

Składniki:

2 duże cebule
2 jajka
mąka
bułka tarta (najlepiej domowa)
odrobina mleka
sól, świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia (ok. 0,5-1 l w zależności od naczynia, w którym smażymy)

Cebulę obieramy, kroimy na plastry o grubości ok. 5 mm. Każdy plaster rozdzielamy na pojedyncze okręgi.
W miseczce roztrzepujemy jajka z odrobiną mleka (ok. 2 łyżki), dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
W osobej misceczce wysypujemy mąkę, którą również solimy (dosyć mocno - ok. 1/2 łyżeczki) i dodajemy pieprzu.

Pojedyncze krążki obtaczamy w mące, jajku i na koniec bułce tartej.
Krążki smażymy w rozgrzanym oleju (krążki wkładamy jeśli po zanurzeniu zacznie tworzyć się "pianka"). Warto na spróbowanie usmażyć jednego, aby wiedzieć, czy dodać więcej soli i pieprzu czy też nie.
Smażymy z obu stron, aż będą rumiane (u mnie po ok. 90 sek. na każdej stronie).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation