Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Turcja od kuchni: Bazlama tureckie pieczywo

Bazlama

400g mąki pszennej
300ml wody
łyżeczka suchych drożdży
sól


Zagniatamy drożdżowe ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto ma być luźne nie zwarte. Po wyrośnięciu wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i lekko zagniatamy. Dzielimy na dwie części i rękoma formujemy okrągłe i dość płaskie placki. Na gazie stawiamy ceramiczną lub teflonową patelnię. Ja używam ceramiczną. Nagrzewamy ją i na suchą kładziemy bazlamę. Nie dodajemy żadnego tłuszczu. Smażymy na małym ogniu aż zaczną się pojawiać bąble powietrza. Sprawdzamy czy strona którą smażymy jest lekko rumiana wtedy przewracamy bazlamę i dosmażamy z drugiej strony. Podobnie postępujemy z drugą bazlamą. Gorącą podajemu na stół. Możemy równie dobrze zrobić kilka małych bazlam wtedy czas smażenia się skróci.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation