Design

CIASTA

Marokańskie naleśniki z tysiącem dziur - Przepisy - Magda Gessler - Smaki Życia



Czas 35 min.
Trudność
Porcja dla

semolina 500 gram
mąka pszenna 180 gram
swieże drożdże 15 gram
cukier szczypta
letnia woda
sól
masło klarowane
miód


Przepis na marokańskie naleśniki, które smaży się tylko z jednej strony. Dodatek drożdży powoduje, ze na ich powierzchni powstaje tysiące małych dziur. Podawane na gorąco z masłem i miodem to wspaniała propozycja na śniadanie lub deser.

W odrobinie wody rozrabiamy drożdże z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy aż zaczną pracować. Mąkę mieszamy z semoliną i przesiewamy. Dodajemy drożdże, sól i stopniowo wodę. Ciasto powinno mieć konsystencje śmietany. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wylewamy ciasto. Naleśniki powinny być dość grube. Smażymy je tylko z jednej strony. Z wierzchu ciasto nie powinno się kleić. Podawać na ciepło z masłem i miodem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation