Kuchnia

Ciasta różne pycha

Najprostsze ciasto z owocami

– 4 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– 1 1/2 szklanki mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 szklanki oleju lub masła (stopionego, schłodzonego)
– owoce (np 250g borówek)

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać powoli olej lub stopione i schłodzone masło. Po wymieszaniu dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia – gotowa masa ma dość gęstą konsystencję (gęstszą niż ciasto na naleśniki). Tak przygotowaną masę wlać do formy (ja często pieke je w tortownicy z kominkiem) a na wierzch wysypać umyte i osuszone owoce (w przypadku porzeczek warto je oprószyć najpierw małą ilością mąki).
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150C i pieczemy ok 45 minut.

W wersji z porzeczkami warto posypać je cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation