Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Gnocchi szpinakowe
Składniki :
1 kg ugotowanych ziemniaków lub upieczonych w folii al.

100g szpinaku

ok 350g mąki pszennej – oryginalnie włoskiej typ 00 (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków)
1 jajko
sól
Szpinak miksujemy na mus. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich jajko, szpinak, szczyptę soli i mąkę - wyrabiamy ciasto.

Ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków - będziemy potrzebować jej tyle by ciasto pozostało bardzo miękkie ale dało się już formować.

Rękami oprószonymi mąką formujemy wałki o grubości 1,5cm i kroimy je na plastry o szerokości 2 cm.

Kluski pojedynczo odciskamy od wierzchu widelca (lub wykorzystujemy tu oryginalną włoską deseczkę do nadawania kształtu gnocchi), robiąc wgłębienia (dzięki nim na nierównej powierzchni będzie lepiej zatrzymywać się sos).

Do wrzącej osolonej wody wrzucamy gnocchi i gotujemy je w partiach.

Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową, jak tylko wypłyną na powierzchnię wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation