Kuchnia

może by coś zjeść...

Marchwiowe spaghetti z sosem z orzechów nerkowca - Cook it Lean - sprawdzone paleo przepisy
Składniki
2 duże marchewki
¾ szklanki orzechów nerkowca (namoczonych przez noc)
1 szklanka wody
1 szklanka szarpanego kurczaka - w wersji wegańskiej bez
1-2 szklanki szpinaku baby
4-5 boczniaków
1.5 łyżeczki suszonego czosnku (lub 1 świeży ząbek)
1 łyżka oleju kokosowego
sól
oliwa z oliwek do skropienia
Wskazówki
20 min 2 porcje
Marchewki obieramy i odcinamy czubki. Robimy makaron spaghetti używając tarki spiralnej (może też być tagliatelle – wtedy wystarczy obieraczka do warzyw). Wrzucamy na 2-3 minuty do osolonego wrzątku aż odrobinę zmięknie i zrobi się sprężysta.

Namoczone nerkowce zalewamy wodą i miksujemy w blenderze aż do uzyskania gładkiego, kremowego sosu.

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy boczniaki pokrojone w paski. Po ok 2 minutach dodajemy szarpanego kurczaka, sól i sproszkowany suszony czosnek (lub drobno posiekany świeży) a następnie posiekane liście szpinaku. Zalewamy wszystko sosem z nerkowców, mieszamy i ew. jeszcze solimy do smaku.

Podajemy z przygotowanym wcześniej makaronem z marchewek i odrobiną oliwy z oliwek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation