Biżuteria

biżuteria

Apricosa: No-Knead Homemade Ciabatta Bread

Chleb bez ugniatania
Od Jima Laheya z Sullivan Street Bakery

3 szklanki uniwersalnej mąki
1/4 łyżeczki. drożdże instant
1 1/4 łyżeczki. Sól
1 1/2 szklanki wody (temperatura pokojowa)

Umieść mąkę, drożdże i sól w dużej misce i mieszaj kilka sekund, aż dokładnie się połączą. Dodaj wodę i mieszaj kilka sekund, mieszając składniki razem, aż powstanie ciasto. Przykryj miskę folią i pozostaw w temperaturze pokojowej 15-19 godzin.

Po wyrośnięciu ciasta, a przed przejściem do następnego kroku, włóż do piekarnika ciężki, odporny na pieczenie garnek z pokrywką i podgrzej piekarnik do 500 F. Wyrzuć ciasto na posypaną mąką powierzchnię i złóż ciasto na trzy części , łącząc przeciwne strony razem w środku. Obróć o 90 stopni i powtórz składanie dla pozostałych dwóch stron.

Połóż szew ciasta na otrębach pszennych, a następnie odwróć (szew stroną do góry) do nagrzanego garnka (średnica garnka powinna być co najmniej tak duża, jak średnica ciasta). Przykryj natychmiast gorącą pokrywką i z powrotem 30 minut pod przykryciem. Zdejmij pokrywkę i piecz dodatkowe 10-20 minut, aż chleb stanie się złotobrązowy pod otrębami pszennymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation