Kuchnia

kuchnia

SKŁADNIKI

1000 g dyni - używałam Hokaido
50 g ziemniaków
2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej kurkumy
szczypta mielonej ostrej papryki
niecała łyżeczka przyprawy curry w proszku
1 łyżka świeżego startego imbiru
0,5l bulionu jarzynowego
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego

PRZYGOTOWANIE

Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.
W garnku na oliwie lub oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię oraz ziemniaki, doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Dodać kurkumę, ostrą paprykę, curry i starty imbir.
Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 15 minut do miękkości warzyw.
Zmiksować w blenderze z mlekiem kokosowym (zachować kilka łyżek do dekoracji).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation