Kuchnia

CIASTA

Tort Irish Coffee - Buszująca w kuchni
Spód czekoladowy
masło, 150 g
czekolada gorzka, 150 g
jajka, 5 dużych
drobny cukier do wypieków, 175 g
kakao, 1 łyżka + do posypania totownicy
Biszkopt kakaowy
jajka, 4 sztuk
cukier brązowy, 150 g
woda, 1 i 1/2 łyżki
mąka tortowa, 75 g
mąka ziemniaczana, 75 g
proszek do pieczenia, 3/4 łyżeczka
kakao, 3 łyżeczki
Nasączenie
kawa rozpuszczalna, 1 łyżeczka
wrzątek, 220 ml
cukier brązowy, 1 łyżeczka
whiskey, 70 ml
Kremy
śmietana tortowa 36%, 1 l
mascarpone, 250 g
czekolada gorzka, 50 g
bita śmietana w proszku, 120 g
kawa rozpuszczalna, 2 łyżeczki
wrzątek, 1 łyżka
żelatyna w płatkach, 7 płatków
whiskey, 2 łyżki
opcjonalnie cukier puder
Zdobienie
różyczki
kakao
gorzka czekolada

Sposób przygotowania
Spód: masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej. Ostudzić. Żółtka połączyć z kakao. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać do nich cukier. Masło i czekoladę wymieszać z kakao i żółtkami. Dodać pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i obsypać kakao. Wlać ciasto. Wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Ciasto trzeba obserwować jeśli za bardzo będzie się rumieniło przykryć folią aluminiową. Po wyciągnięciu z pieca zacznie opadać, ale tak ma być. Kiedy wystygnie wyrównać boki i górę. Z powierzchni będzie trzeba trochę ściąć ciasta.
Biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodać połowę cukru i jeszcze chwilę miksować. Żółtka, wodę i drugą część cukru połączyć. Suche składniki dwukrotnie przesiać. Wymieszać z masą z żółtek. Można dodać 2-3 łyżki białek, żeby ?rozluźnić? konsystencję. Następnie dołożyć resztę piany z białek i bardzo delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelać ciasto. Piec przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na funkcji góra-dół. Biszkopt urośnie z ?górką?. Kiedy wystygnie należy ją ściąć. Ciasto podzielić na 2 równe części.
Nasączenie: wszystkie składniki nasączenia dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
Kremy: mocno schodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać śnieżkę i jeszcze chwilę miksować. Przygotować żelatynę wg instrukcji na opakowaniu. Wlać do kremu razem z alkoholem. Opcjonalnie można dodać jeszcze cukru pudru. Zależy jak bardzo chcecie, żeby tort był słodki. Dokładnie połączyć. Masę podzielić na 3 części. Jedną mniejszą, średnią i dużą. Nie jestem w stanie podać dokładnych proporcji. Robiłam to na oko ;) Tę najmniejszą połączyć z mascarpone i gorzką czekoladą. Średnią zostawić czystą. Dużą wymieszać z kawą rozpuszczoną we wrzątku i wystudzoną.
Przekładanie: spód czekoladowy ostrożnie ułożyć na paterze. Równomiernie rozsmarować krem z mascarpone. Następnie ułożyć biszkopt. Delikatnie docisnąć. Polać połową nasączenia. Mniej więcej (no może więcej :D) połowę kremu z dodatkiem kawy rozsmarować na biszkopcie. Położyć kolejny blat biszkoptu i nasączyć. Zacząć smarować boki toru od dołu pozostałym kremem kawowym. Górę zdobić czystym kremem śmietanowym. Połączyć krem biały z kawowym (niezbyt dokładnie). Następnie wyrównać boki i powierzchnię szpatułką. Chodzi o to, aby na bokach powstało ombre z połączenia tych dwóch kremów. Górę posypać kakao. Brzegi ozdobić grubo siekaną czekoladą. Ułożyć różyczki z boku toru. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation