Kuchnia

ciasta

Rewelacyjne ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia - WysmakowaneCiasto Ferrero Rocher bez pieczenia
100 g orzechów laskowych
500 g serka mascarpone (mocno schłodzone)
250 ml śmietany kremówki 36 % (mocno schłodzone)
1 łyżka cukru pudru
1 duża puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym (460 g)
duży (50 g) wafelek o smaku orzechowym typu Prince Polo
herbatniki kakaowe ok. 45 sztuk
Miękka polewa czekoladowa
50 g masła
50 ml mleka
100 g czekolady np. pół gorzkiej i mlecznej
ok 60 g orzechów laskowych lub ziemnych
pralinki do dekoracji
Wszystkie orzechy (i na ciasto i na polewę) podprażyć na suchej patelni aż zrobią się rumiane i skórka sama zacznie odpadać. Gorące przełożyć do foliowego woreczka i zostawić do lekkiego ostudzenia. Wysypać na talerz i pocierać ręczniczkiem papierowym. Skórka w większości sama powinna odpaść. Pozbawione skórki orzechy posiekać na niewielkie (ale wyczuwalne) cząsteczki.
Przygotować trzy masy. Dobrze schłodzone mascarpone i śmietanę umieścić w misie miksera i ubić na sztywny krem (około 3 minuty miksowania). 1 MASA: 1/3 kremu odłożyć do kubeczka. Dodać przesiany cukier puder i dobrze wymieszać. 2 MASA: Do pozostałej masy śmietanowej (2/3) dodać 2 łyżki masy kajmakowej, ok 50 g posiekanych orzechów i drobno pokruszonego wafelka. Razem krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. 3 MASA: Pozostałą masę kajmakową wymieszać z drugą połową posiekanych orzechów.
Na dnie formy o wymiarach 24 x 24 c, ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć masę śmietankowo – orzechową. Ułożyć kolejną warstwą herbatników i rozsmarować na nich kajmak z orzechami. Przykryć ostatnią warstwą herbatników i na wierzchu rozsmarować białą masę z mascarpone.
Wykonać polewę. Czekoladę i orzechy posiekać na niewielkie kawałki. W małym garnku rozpuścić masło z mlekiem. Garnek zestawić z palnika, dodać czekoladę i energicznie wymieszać do powstania gładkiej, jednolitej masy. Lekko przestudzić. Dodać orzechy, wymieszać i wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, choć zdecydowanie lepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować przekrojonymi na pół pralinkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation