Kuchnia

kuchnia

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa

Składniki:
450 g pieczarki
1 duża cebula
2 łyżki masła
1,5 l rosołu
3 łyżki śmietany 18%
60 ml śmietany 30%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
Do podania:
dowolny makaron



Pieczarki myję dokładnie i oczyszczam, po czym kroję w plasterki. Cebulę obieram i drobno siekam, podsmażam na rozgrzanym maśle do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodaję pokrojone pieczarki i trzymam na niewielkim ogniu, aż do odparowania wody z grzybów. Uduszone pieczarki przekładam do garnka, zalewam gorącym rosołem i gotuję ok. 20 minut. Po tym czasie odlewam do miseczki trochę gorącej zupy, dodaję obydwie śmietany i po wymieszaniu dodaję do garnka z zupą. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Zupę podaję na gorąco z ugotowanym makaronem.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation