Kuchnia

wypieki

Sernik z galaretką z wina

Składniki:
ciastka - np. herbatniki, krakersy
4 łyżki (55gr) roztopionego masła
1 łyżka cukru

340gr serka
¼ szklanki (60gr) jogurtu greckiego
1 szklanka (300gr) mleka skondensowanego słodzonego
1 duże jajko
2 łyżki mąki
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/8 łyżeczki soli

8 g żelatyny
¾ szklanki (180ml) czerwonego wina
2 łyżki ciepłej wody
4 łyżeczki cukru

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 ° C.
W zmiksuj krakersy na drobne okruchy. Dodaj cukier i stopione masło i mieszaj. Przenieść mieszaninę na blachę do pieczenia. Równomiernie rozprowadź. Piecz przez 10 minut i ostudź. W dużej misce ubij twaróg, grecki jogurt i mleko skondensowane, około 2 minuty. Dodaj jajko, mąkę, wyciąg z wanilii i sól. Kontynuuj ubijanie, około 2 minuty.
Wlej mieszankę śmietany na ciastka. Piecz przez około 25 minut. Schłodź sernik do temperatury pokojowej (około 2 godziny), a następnie przechowuj w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Aby zrobić galaretkę z wina, wlej do żelatyny ponad ½ szklanki wina i pozostaw na 5 minut.
Tymczasem w ​​gorącej wodzie wymieszaj cukier. Dodaj wodę z cukrem do wina z żelatyną. Dobrze wymieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści (w razie potrzeby podgrzej w mikrofali przez 30 sekund). Dodaj resztę wina i schładzaj, około 5 minut. Delikatnie wlej mieszankę wina na sernik. Przechowuj w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation