Design

Design

Ciasteczka marchewkowe z mąki orkiszowej z ziarnami

Składniki

2 1/2 szklanki mąki orkiszowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g masła
100 g marchewki
1 jajko
1/2 szklanki cukru
4 kostki gorzkiej czekolady
po 1 łyżce ziaren: maku, siemienia lnianego, dyni.

Przygotowanie
Masło roztapiamy i zostawiamy do ostygnięcia. Mrożoną marchew wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok. minuty. Przekładamy do blendera i miksujemy na gładka masę. Mrożonej marchewki nie musimy myć i obierać, ale zwykłą trzeba poddać takiej obróbce i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czekoladę i ziarna dyni siekamy za pomocą noża na mniejsze kawałki. Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę i dodajemy roztopione masło oraz marchewkę.

Miksujemy i dodajemy czekoladę, dynię, mak, siemię, mąkę z rozmieszanym proszkiem i sodą. Całość miksujemy aż połączymy wszystkie składniki. Z ciasta formujemy małe ciasteczka. Otrzymana masa jest kleista i najłatwiej utoczyć z niej kulki, jeśli wcześniej rozprowadzimy na dłoniach odrobinę oleju. Każdą z kuleczek kładziemy na blaszce pokrytej papierem pergaminowym i lekko spłaszczamy.

Ciasteczka pieczemy przez ok. 20 min w temperaturze 200 stopni lub 175 stopni z włączonym termoobiegiem.

http://kuchnia.wp.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation