Kuchnia

wypieki

Biszkopt ciemny (kakaowy)
[blacha o wymiarach 25 cm x 40 cm]

Składniki:
6 dużych jajek
1 szklanka cukru
szczypta soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao naturalnego
1,5 łyżki oleju


Białka starannie oddzielam od żółtek. Białka miksuję ze szczyptą soli, pod koniec dodaję stopniowo cukier i ubijam na sztywną pianę. Do piany z białek dodaję po jednym żółtku i miksuję do połączenia. Następnie odkładam mikser, do jajecznej masy dodaję partiami przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Całość mieszam łyżką. Na koniec wlewam do masy olej i dokładnie mieszam łyżką.
Blachę wykładam papierem do pieczenia. Masę wylewam do przygotowanej formy, wyrównuję łyżką i wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180*C na ok. 30 - 35 minut i piekę do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmuję ciasto z pieca, a po 5 minutach wyjmuję wypiek z formy, odwracam do góry nogami i pozostawiam do całkowitego ostudzenia.

Zimny biszkopt przekrawam na dwa blaty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation