Kuchnia

wypieki

Drożdżowy wieniec z makiem
Składniki:

450g mąki pszennej
200ml mleka
25g świeżych drożdży
3 żółtka
50 g roztopionego masła
pół szklanki cukru
łyżeczka soli
500g masy makowej*

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i mlekiem, odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać z pozostałym cukrem i sola. Dodać pracujący rozczyn, żółtka, wymieszać ciasto. Gdy zacznie wchłaniać mąkę dodać masło. Zagniatać je ok. 8 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. godzinę do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto, odgazować uderzając w nie pięścią, rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3-5mm, rozłożyć równomiernie masę makową(należy wymieszać ją z ubitymi na sztywno białkami), zwinąć w roladę.
Przeciąć ją na pół, zapleść ze sobą oba ramiona tak aby była widoczna masa makowa; zwinąć w koło, odstawić na 15 minut do napuszenia się.
Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem.

Piec ok. 35 minut w 180ºC do złotego koloru, gorącą posmarować miodem lub lukrem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation