Kuchnia

przetwory

Składniki

2 kg wiśni
1 litr wody
1-1,5 kg cukru
300 ml whisky
imbir 1 cm na słoik

Na samym początku musimy wydrylować wiśnie, ja to robię za pomocą wygiętego spinacza, jakoś nie mogę dorobić się drylownicy :)

Do garnka wrzucamy wydrylowane wiśnie, zalewamy je wodą i gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty, zbieramy szumy.

Po tym czasie dodajemy cukier i gotujemy na malutkim ogniu przez 10 minut.

Na sam koniec wlewamy whisky i chwileczkę podgrzewamy, tak aby prawie się zagotowało, wyłączamy palnik i szybko przelewamy sok z wiśniami do słoików.

Do każdego słoika wkładamy plaster imbiru, im większy słoik, tym większy plasterek. Ja na słoiki o pojemności 80 ml dodawałam kostkę 1 centymetrową, a do słoików 150 ml dwie kosteczki.

Jeśli używacie słoiki typu weck trzeba je pasteryzować przez 10 minut, jeśli używacie słoików typu twist wystarczy je zakręcić i odwrócić do góry dnem, aż ostygną.

Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu do 2 lat. Zimą można sok przygotować z mrożonych wiśni, tylko odrobinę zmniejszcie ilość wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation