Biżuteria

biżuteria

Rogale drożdżowe, które rosną jak opętane.

Składniki:
na 32 ogromne sztuki!
1 kg mąki pszennej (najlepszy będzie typ 550) + 3 łyżki
100 g świeżych drożdży
1/2 l mleka
1 łyżka cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 szkl. oleju
marmolada

Wykonanie:

1. W garnuszku podgrzewamy mleko - do takiej temp., by umoczony w nim palec nie poczuł gorąca :P - i dodajemy 3 łyżki mąki, cukier oraz drożdże. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. To jedyny czas, jaki musimy poświęcić na oczekiwanie.

2. Mąkę przesiewamy (to ważne! Inaczej rogale nie będą tak puszyste i lekkie) i łączymy z proszkiem do pieczenia.

3. Do mąki dodajemy jajka, zaczyn i olej. Dokładnie mieszamy. Wystarczy drewniana łyżka (zwykłej nie polecam, bo moja się wygięła i już nie mam łyżki!), a najlepiej mikser z końcówkami do ciasta drożdżowego (to takie duże świderki) - mikser bez problemu wymiesza nam idealne ciasto.

4. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła. Każdą porcję ciasta dzielimy na 8 równych części.

5. Na każdy trójkąt ciasta nakładamy łyżeczkę marmolady, zwijamy rogale i układamy na blaszce, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.

6. Na jedną blachę układam 8 rogali bo po kiedy urosną podczas pieczenia, to okaże się, że więcej by się nie zmieściło.

7. Wkładamy do piernika nagrzanego do 190 stopni na ok. 18 minut. Zerkamy, bo przy późniejszych blaszkach czas może nieco się skrócić (o minutkę albo dwie), i rogale będą gotowe, kiedy wierzch się pięknie zarumieni.

8. Gotowe i ostudzone możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować. Albo zjeść bez dodatków na wierzchu :)

Plusów rogale te mają wiele:
nie trzeba rękoma wyrabiać ciasta
nie musimy czekać, aż ciasto wyrośnie
ciasta podczas wałkowania nie trzeba podsypywać mąką - jest w nim olej, który nie pozwala ciastu na przywarcie do blatu. Gdyby jednak którać porcja zaczęła przywierać, to nie podsypujcie jej mąką, a dajcie na spód odrobinę oleju.
są PYSZNE i ogromne! Jedna sztuka wystarczy, by nieźle podjeść!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation