Kuchnia

Przepisy

Kokosowa beza z malinami i bitą tośmietaną.

Składniki:

5 białek
280 g cukru pudru (użyłam 250g)
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki białego octu winnego
85 g wiórków kokosowych
300 ml śmietanki (użyłam 30%)
50 g cukru pudru
2 limonki
200 g malin
Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy aż znowu będą sztywne. Dodajemy mąkę kukurydzianą, ocet winny, ponownie ubijamy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy za pomocą łyżki.

Z papieru do pieczenia wycinamy 3 prostokąty o wymiarach 12x25 cm. Ja wycięłam 12x20 cm bo w ten sposób zmieściły mi się na raz na blasze do pieczenia. Ubite białka wykładamy na 3 prostokąty i rozsmarowujemy równo. Możemy również użyć szprycy. Pieczemy bezy w piekarniku nagrzanym do 140°C przez ok. godzinę, po czym zostawiamy w wyłączonym piekarniku na kolejną godzinę. Po tym czasie studzimy i przygotowujemy krem.

Śmietankę ubijamy na sztywno z sokiem wyciśniętym z limonek, otartą z nich skórką i z cukrem pudrem.

Ostudzone bezy przekładamy śmietaną. Najpierw jeden blat bezy, na to połowa śmietany i połowa malin, na górę kolejny blat bezowy, reszta śmietany, reszta malin i na samą górę ostatnia beza. Przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation