Kuchnia

KUCHNIA

Zupa cygańska - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Zupa cygańska najlepiej smakuje kiedy się przegryzie po ugotowaniu, po ponownym podgrzaniu jest aromatyczna i bardzo wyrazista w smaku.

Zupa cygańska
Składniki:
1,5 l rosołu, bulionu drobiowego lub ostatecznie 2 kostki warzywne
1 duża czerwona papryka
25 dag boczku wędzonego
1 sztuka ok. 200 g kiełbasy zwyczajnej
1 duża cebula
1 papryczka chili
5 ziemniaków
sól i pieprz
1 łyżka majeranku
½ szklanki przecieru lub koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
½ szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki

Do dekoracji:
kwaśna śmietana
natka pietruszki

Jak ugotować zupę cygańską? Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Zalewamy rosołem lub bulionem i gotujemy na małym ogniu. W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę. Na rozgrzanej patelni szklimy boczek pokrojony w kostkę, dodajemy cebulę i kiełbasę, podsmażamy. Papryczkę chili rozkrawamy, usuwamy nasionka, kroimy w małą kostkę. Do podsmażonego boczku i kiełbasy, dodajemy papryczkę i oczyszczoną, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, dodajemy koncentrat i dusimy aż papryka zmięknie.

Zawartość patelni przekładamy do garnka z ziemniakami. Dodajemy roztarty majeranek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy ok. 10 minut aż ziemniaki zmiękną.

Zupę zabielamy śmietaną. Do śmietany dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy trochę gorącej zupy, aby zahartować śmietanę, dzięki temu śmietana się nie zważy w zupie. Śmietanę wlewamy do garnka i podgrzewamy, by mąka straciła swą surowość. Wlewamy zupę do misek, dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszki. Możemy podać do zupy świeże pieczywo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation