Kuchnia

kulinaria

Polędwiczki z suszonymi pomidorami i sosem z gorgonzoli | Kwestia Smaku
1 duża polędwica wieprzowa (około 500 g)
1 ząbek czosnku starty na tarce o drobnych oczkach
10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
70 g sera gorgonzola
200 g cienko pokrojonej szynki suszonej np. serrano lub parmeńskiej
2 - 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
SOS:
1 łyżka masła
1 mały kieliszek 20 ml brandy (opcjonalnie)
130 g sera gorgonzola
PRZYGOTOWANIE

Polędwicę oczyścić z włókien i pokroić w poprzek na około 1 cm kawałki. Roztłuc tłuczkiem na cieńsze filety. Natrzeć czosnkiem, oprószyć solą (niedużo, bo szynka jest słona) i świeżo zmielonym pieprzem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Na każdym filecie położyć kawałek suszonego pomidora i kawałeczek sera gorgonzola (w sumie wykorzystać 70 g gorgonzoli). Zawinąć w plasterki szynki parmeńskiej i posmarować olejem z suszonych pomidorów.
Roladki ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez 15 minut do czasu aż mięso będzie upieczone w środku.
W międzyczasie przygotować sos z reszty gorgonzoli (130 g). Na patelni roztopić masło oraz (opcjonalnie) wlać brandy i podpalić (uwaga, płomień może być wysoki!) Po wypaleniu alkoholu odstawić patelnię z ognia i włożyć kawałki gorgonzoli. Mieszając roztopić.
Roladki podawać z sosem z gorgonzoli, rukolą i ziemniakami.
PROPOZYCJA PODANIA

CHRUPIĄCE CHIPSY Z ZIEMNIAKÓW lub ziemniaki na INNE SPOSOBY
rukola lub sałata lub sałata z pomidorkami i winegretem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation