Kuchnia

Wytrawnie

Quiche z wędzonym łososiem i gruszką

Składniki na ciasto

250g mąki

125 g masła , niezbyt twardego, pokrojonego w kostkę

1 średnie jajko

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki drobnego cukru

40 ml. zimnej wody

Wykonanie
Mieszamy wszystkie składniki ( bez wody) za pomocą miksera. Gdy masa zrobi się ziarnista i prawie całkiem połączona, dodajemy wodę i zagniatamy szybko kulę ciasta. Ciasto przykrywamy folią i odkładamy do lodówki na 1 - 2 godziny. Następnie, rozkładam papier do pieczenia i na nim wałkujemy ciasto na okrągły placek, większy od formy. Odstawiamy do lodówki na 20 min. U mnie forma 26 cm średnicy. Na ciasto kładziemy papier i wysypujemy fasolę. Moja fasola z powodzeniem pełni swoją rolę już kilka lat.

Tak przygotowany spód pieczemy 20 min w temp. 200 st.C Usuwamy papier i groch.

Nadzienie
4 jajka

125 g wędzonego łososia

100- 125 g sera camembert

1/3 około 80 ml śmietanki 30%

1 duża gruszka

łyżka soku z cytryny lub limonki

1 łyżeczka różowego pieprzu ziarenka

sól i świeżo mielony pieprz

Wykonanie
Łososia rozdrabniamy, gruszkę kroimy w cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Ser ścieramy. Jaja rozbijamy ze śmietaną , solą i pieprzem, dodajemy ser i mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony spód rozkładamy równomiernie kawałki łososia i gruszkę. Posypujemy całość , pokruszonym różowym pieprzem. Pieczemy 25 min w temp 180 st. C
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation