Kuchnia

Przepisy

Tort czekoladowo-miętowy

na biszkopt:

6 białek
6 żółtek
6 łyżek cukru trzcinowego
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

na krem:

200 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
1/2 szkl cukru pudru
3-4 krople ekstraktu miętowego
szczypta zielonego barwnika spożywczego

na polewę:

20 ml śmietanki 30%
20 g gorzkiej czekolady
2 łyżki miodu



Przygotuj tortownicę o średnicy 18 cm. Dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 160 stopni ( u mnie termoobieg). Przygotuj biszkopt. Białka ubij na sztywno w misie miksera. Do ubitych białek dodawaj po łyżce cukru trzcinowego oraz po jednym żółtku. Nie przerywaj ubijania. Masa jajeczna musi być dobrze napowietrzona i lśniąca. Następnie dodawaj po łyżce mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszaj delikatnie ręczną trzepaczką tak aby nie naruszyć struktury biszkoptu. Ciasto przełóż do tortownicy, wyrównaj wierzch. Piecz przez 30 minut. Gotowe, jeszcze gorące ciasto upuść na blat lub inną płaską powierzchnię z wysokości ok 10-20 cm. Dzięki temu usuniesz nadmiar powietrza i ciasto będzie miało równy wierzch. Biszkopt wystudź, następnie przekrój na 3 blaty.
Przygotuj krem: ubij na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki dodaj serek mascarpone. Krótko zmiksuj do połączenia się składników. Dodaj barwnik oraz ekstrakt miętowy, wymieszaj dokładnie krem. Gotowym kremem przełóż blaty oraz posmaruj boki i wierzch ciasta. Ciasto wstaw do lodówki, a w tym czasie przygotuj polewę. Śmietankę, miód oraz połamaną na kawałki gorzką czekoladę umieść w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu aż czekolada się rozpuści. Zdejmij rondelek z ognia, dokładnie wymieszaj, przestudź polewę. Przestudzoną polewą oblej wierzch tortu. Schłódź tort przed podaniem, przez co najmniej 4 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation