Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Spring Rolls
Już od dwóch tygodni kalendarz wskazuje wiosnę. Robi się coraz cieplej, dni są coraz dłuższe i tak przeraźliwie chciałoby się już wybierać świeże, chrupiące warzywa. A czy jest coś bardziej wiosennego niż spring rollsy?

Spring Rolls, czyli ruloniki z surowego papieru ryżowego wypełnione świeżymi warzywami i makaronem ryżowym, to chyba najbardziej wiosenna przekąska, jaka przychodzi mi do głowy. Każdy kęs jest soczysty, chrupiący i pełen orzeźwiającego aromatu ziół i jędrnych warzyw. Ich przygotowanie w domu jest bardzo proste - wystarczy tylko wybrać się do lepiej zaopatrzonego sklepu po papier, makaron ryżowy oraz kostkę tofu i można zaczynać turlanie.

Aby produkcja rollsów przebiegła sprawnie, należy zacząć od przygotowania wszystkich składników farszu. Usmażcie tofu, pokrójcie warzywa, namoczcie makaron, oskubcie liście z ziół. Potem okrągłą tortownicę wypełnijcie letnią wodą, wyłóżcie blat silikonową matą lub papierem do pieczenia i zaczynajcie rolowanie. Na początku nie przejmujcie się kształtem, starajcie się jedynie jak najciaśniej zwinąć rollsy - ciasno zwinięte będą dobrze trzymać w sobie nadzienie i pozwolą się wygodnie zanurzać w sosie. Nie minie kwadrans, a będziecie mogli to robić z zamkniętymi oczami.


Spring Rolls

Składniki na około 10 sztuk:
10 arkuszy papieru ryżowego
100 g cienkiego makaronu ryżowego
1- 2 marchewki
2 - 3 rzodkiewki
1 kalarepa
garść kiełków fasolki mung
kostka tofu
garść liści kolendry i mięty
kilka łyżek oleju do smażenia
Sos do tofu:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1/8 łyżeczki chili
1 łyżki wody
Sos do spring rollsów:
1 łyżka octu ryżowego, można ewentualnie zastąpić sokiem z cytryny lub limonki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki wody
kilka plasterków świeżego chili lub ząbku czosnku
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation