Kuchnia

cooking

KREMOWY, KOZACKI WEGAŃSKI RAMEN | Wegan Nerd - wegańskie gotowanie

2 cebule(najlepiej opalone)
3 marchewki (najlepiej opalone)
Kawałek białej kapusty (najlepiej opalona)
Kawałek pora (najlepiej opalone)
seler (najlepiej opalone)
Około 5 cm kawałek imbiru
2 głowy czosnku
Duży kawałek glonów kombu
10 lub więcej grzybów (najlepiej suszone shiitake)
4 duże łyżki sosu sojowego
2 gwiazdki anyżu
1 łyżka octu ryżowego lub jabłko (sprawia że wywar jest klarowny)
3 L wody
2 łyżki oleju

tare:
1 szklanka mleka sojowego
3 łyżki białego miso
1 łyżka tahini
1 łyżeczka pasty paprykowej*
1 łyżeczka posiekanego imbiru
3 łyżki mirin (opcjonalnie)
1-2 łyżki oleju sezamowego

* jeśli nie masz pasty dodaj 2 łyżeczki słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki ostrej

dodatki:
makaron ramen
Podsmażone grzyby shitake
Pieczony pomidor
Kawałki nori
Szczypior
kiełki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation